The Worst: barbecue & worsten

Barbecue

Van het een komt het ander. 10 jaar geleden kreeg ik zo’n mooie Weber kogelbarbecue van 47cm doorsnee. En dat ding stond mooi in de achtertuin en daar kon ik dan satehtjes cremeren en hamburgers flambéren.

Tot de dag dat ik bij een kameraad zag dat hij zijn barbecue in zo’n mooie tafel had gebouwd. Dat leek deze chef tweelinkerhanden wel wat. Na een boel googelen belandde ik op het BBQ genootschap, een forum over barbecuen en alles wat daar mee te maken heeft. Daar ben ik inmiddels al een aantal jaar lid, maar die tafel is net ‘klaar’. In de tussentijd zijn er wel drie barbecues bij gekomen, waaronder een zelfbouw UDS, én is er heel wat gebarbecued. Eigenlijk bijna nooit meer sateh, shaslick of (slechte) hamburgers, maar des te meer pulled pork, spare ribs en ander low & slow gerechten.

Worsten

Een andere zijstap in de zoektocht naar een barbecuetafel is de worstmakerij. Tijdens het neuzen op het BBQ genootschap kwam ik mensen tegen die hun eigen worsten maken. Nieuwschierig en ontevreden met fabrieksworst als ik ben wilde ik daar wel eens meer van weten. Ook daar kwam van het een het ander. Inmiddels al wat workshops verder worden er hier regelmatig flinke hoeveelheden braad- grill- rook- en droge worsten ‘gedraaid’. Qua klussen is het project dat daar ooit nog zijn afronding zoekt een droogkast voor worsten en andere charcuterie (want het blijft natuurlijk nooit bij een ding he).

Daar moej wa mee doen joh!

Dat doe ik ook wel een beetje voor vrienden, bekenden en de rugbyclub. Voor kleine feestjes tot 50 personen kan ik prima langskomen met m’n barbecuetjes. Ook mag ik binnenkort mijn eerste workshop geven. Daarin vertel ik over temperatuurbeheersing, verschillende bereidingsmethoden en maken we natuurlijk lekkere dingen.

Ook op worstgebied wordt er flink gehosseld. Wederom is het voor vrienden, bekenden en de rugbyclub prima mogelijk om worsten te kopen. Zo is de rugbyclub grootafnemer in droge worsten, en laatst nog in braadworsten. Als ik worsten maak stuur ik mijn app-groep met worstliefhebbers een bericht, en meestal heb ik dan mazzel als ik zelf nog wat overhoud.

Mocht je nou ook graag in dat appgroepje willen, een keer uitgebreid willen barbecueen, of gewoon eens een avond willen bomen over barbecue, worstmaken, eten in het algemeen of eten specifiek: mail of stuur ff een berichtje ofzo.

Lees ook: