Oh wauw. Wat de fuck gebeurt hier.

Oh wacht. Zei ik dat vanochtend niet ook al?

Deze act verdient wat achtergrond informatie. En dan ben ik toch blij dat ik eens de rol van Leo “Wikipedia” Blokhuis over mag nemen: het verspreiden van wikipediakennis.

Hatari omschrijft zichzelf als een “anti-kapitalistische BDSM-techno-groep” en beweert dat het primaire doel van de groep is om de val van het kapitalisme teweeg te brengen. Hatari is befaamd wegens hun live shows, inclusief door BDSM-geïnspireerde kostuums. De titel van hun lied Hatrið mun sigra vertaalt zich als: ”Haat zal zegevieren”. Hatari valt onder een moederbedrijf: Svikamylla ehf. (wat zich vertaalt naar “web van leugens bv”). Kortom: gezellige boys.

Nog meer fun-facts: onder dat moederbedrijf valt ook “SodaDream” een bedrijf dat flesjes bronwater verkoopt. Die naam is dan weer een kwinkslag naar SodaStream, een Israëlisch frisdrankenbedrijf dat het meest bekend is als de maker van het keukenapparaat van dezelfde naam voor consumenten én naar de slogan van het ESF van dit jaar: “Dare to Dream”.

Daarnaast is Svikamylla ehf. uitgever van de website Iceland Music News: een website met enkel en alleen nieuws over Hatari. Overigens won Hatari de prijs voor beste videoclip van 2018, uitgegeven door Iceland Music News.

(Bovenstaande stuk bestaat voor 95% uit copy/paste van Wiki. Daar ben ik dan wel weer trots op.)

Een band met een verhaal dus. Nu hebben we dat al eerder gehad natuurlijk, ’t halve songfestival bestaat uit vrouwen die kippen nadoen, vrouwen met baarden, en andere politieke statements. Maar deze uitvoering is nieuw. Maakt dat Hatrið mun sigra nu een leuk liedje? Niet per se. Als act is het natuurlijk een welkome afwisseling op het doorgaans redelijk saaie podium. Ook muzikaal is het weer eens wat anders. Beetje jammer dat we die kermert van Australie dan net hebben gehad.

Ik heb het liedje nu een keer of 6 achtereen gehoord, en eigenlijk begint het wel leuk te worden. Dat had ik tot nu toe alleen met Polen. Vooral die stukjes cleane zang kunnen zo mee in de dagprogrammering van StuBru. Verder voldoen ze prima aan de wetten van Sterk, eigen taal, modulatie, dikke prima. Dit liedje gaat natuurlijk helemaal nergens komen, maar het wordt wél iets om naar uit te kijken. Alleen al om het totale onbegrip van Jan en Conarld.

De Punten

Moerstaal: 1

Modulatie: 1

Liedje: 6

Totaal: 8/12